Nowa technologia pozwala wytwarzać piwo przy niższym zużyciu energii i mniejszej emisji odpadów – informuje „New Scientist”.

Technologię o nazwie PDX opracowała brytyjska firma Pursuit Dynamics z Huntington. Do procesu warzenia zaangażowano w niej strumienie poruszającej się z prędkością naddźwiękową pary, która przepływając przez kadź podgrzewa, miesza i rozpyla brzeczkę, tworząc zawiesinę maleńkich kropelek. Dzięki temu ogromnie zwiększa się powierzchnia płynu, co przyspiesza zachodzące reakcje.

Dzięki metodzie PDX, udało się obniżyć zużycie energii w browarze Coors w Burton nad rzeką Trent o 40 procent. Jednocześnie spadła ilość osadzających się w aparaturze zanieczyszczeń, co zmniejszyło zapotrzebowanie na energicznie działające środki czyszczące. Metodą zainteresowały się już brytyjski browar Shepherd Neame oraz duński Carlsberg.

źródło: PAP / onet.pl

Envicon poniżej wpisu
UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj