Komisja Europejska zleciła przygotowanie raportu, który ma zbadać, jaki jest związek między rosnącą produkcją biopaliw a rekordowymi cenami żywności – informuje „Rzeczpospolita”.

Więcej biopaliwa może oznaczać mniej żywności na rynku. Bruksela zastanowi się, czy ekologiczna moda nie przyczynia się do głodu na świecie.

O raport poprosił osobiście przewodniczący Jose Barroso, który coraz częściej konfrontowany jest z postulatami ze strony państw członkowskich zrewidowania ekologicznej strategii Unii Europejskiej. W jej ramach mieści się między innymi cel 10 procent biopaliw wlewanych do baków samochodów w UE do 2020 roku.

Biopaliwa spotkały się także z krytyką organizacji pozarządowych, które promują ekologię. Według ekspertów takich stowarzyszeń jak Greenpeace, Oxfam czy Friends of Earth Europe moda na paliwa pozyskiwane z roślin powoduje, że rolnicy masowo zmieniają uprawy.

Biopaliwa krytykują też OECD, a nawet eksperci naukowi Komisji Europejskiej ze Wspólnotowego Centrum Badawczego. Według nich obecnie wytwarzane biopaliwa (tzw. pierwszej generacji) mogą nawet doprowadzić do zwiększonej emisji CO2, czyli efektu odwrotnego od zamierzonego.

źródło: Rzeczpospolita

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj