1 / 5

Uczestnicy Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych mogli spróbować oryginalnych potraw z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Degustacji towarzyszyły porady wystawców i liczne konkursy z nagrodami.

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, risotto z liliowcami, maślane ciasteczka z lawendą, czy kanapki z pesto kwiatowym – to tylko niektóre z przysmaków, które można było poznać w czasie drugiego Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych, którego tematem przewodnim była róża – „królowa smaku i zapachu”.

– To, że tak rzadko korzystamy z kwiatów i „chwastów” w kuchni to rzeczywiście jedynie brak wiedzy. Tak naprawdę marnujemy całe mnóstwo jedzenia, dodajmy niezwykle zdrowego jedzenia – zapewnia Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, blogerka i autorka książek.

Goście wydarzenia mieli okazję dowiedzieć się, jak uprawiać kwiaty jadalne w ogrodzie oraz przygotowywać z nich syropy, konfitury, marynaty i inne specjały. Eksperci opowiedzieli także o zastosowaniu kwiatów w wielu dziedzinach takich, jak: kosmetyka, florystyka czy zielarstwo.

Po raz pierwszy w tym roku przedstawiciele powiatów zachodniopomorskich zmierzyli się w konkursie kulinarnym, organizowanym pod hasłem „Cały ogród na talerzu!”. Ich zadaniem było przygotowanie trzech dań, które jury oceniło pod względem walorów smakowych i estetycznych, stopnia trudności wykonanych potraw oraz stopień wykorzystania w nich kwiatów jadalnych.

Imprezie towarzyszył kiermasz, na którym pojawiły się tradycyjne, regionalne miody, przetwory, nalewki i wiele innych artykułów, zawierających kwiaty.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj