Reklama

AD1A TOMRA [15.04-15.05.24]

Na świecie marnuje się niemal 20 proc. żywości

Na świecie marnuje się niemal 20 proc. żywości
jwo
23.02.2017, o godz. 8:25
czas czytania: około 2 minut
1

Prawie jedna piąta światowego jedzenia jest marnowana z powodu nadmiernej konsumpcji i niepotrzebnego jej wyrzucania - przestrzegają naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1B regionalne Bolesławiec [09.04-23.04.24]

Jak wynika z przeprowadzonych przez szkockich naukowców badań, ludzkość konsumuje ok. 10 proc. więcej jedzenia niż jest jej to potrzebne, a prawie 9 proc. żywności jest wyrzucane bądź się psuje.

Aby określić, ile jedzenia marnuje się na świecie, naukowcy przeanalizowali dziesięć najważniejszych etapów światowego systemu żywienia, m.in. uprawę roślin, zbiór plonów i spożycie.

Okazuje się, że prawie połowa światowych zbiorów – ok. 2,1 mld ton żywności – marnuje się za sprawą nadmiernego spożycia, wyrzucania czy też jako niepotrzebne odpady w procesie produkcyjnym.

Nie lepiej ma się sprawa w przypadku zwierząt hodowlanych. Według naukowców z Edynburga, jest to przemysł z najmniej wydajnym procesem produkcyjnym: straty wynoszą w nim 78 proc., co przekłada się na 840 mln ton żywności.

Autorzy badania zwracają uwagę na to, że produkcja zwierzęca pochłania 40 proc. wszystkich strat ze zbiorów: 1,08 mld ton roślin zużywa się, aby wyprodukować 240 mln ton jadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, mleko czy jajka.

Jak przestrzegają badacze, potencjalny wzrost zapotrzebowania na produkty mięsne czy mleczne jeszcze bardziej obniżyłby efektywność przemysłu spożywczego oraz sprawiłby, że jeszcze trudniej byłoby nakarmić rosnącą populację. Próba nadążenia za tym zapotrzebowaniem mogłaby również przynieść szkodę środowisku, poprzez zwiększenie emisji gazów cieplarnianych oraz zmniejszenie zapasów wody i zróżnicowania biologicznego.

Naukowcy podkreślają, że najskuteczniejszym sposobem, by zapobiec temu zjawisku jest edukowanie konsumentów: zachęcanie ich do spożywania mniejszej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, zmniejszenia odpadów żywnościowych oraz nieprzejadania się.

– Aż do teraz nie było wiadomo, jak nadmierne spożycie wpływa na cały system. Okazuje się, że nie tylko jest ono szkodliwe dla zdrowa, lecz również negatywnie wpływa na środowisko i zmniejsza bezpieczeństwo żywnościowe – dodaje dr Peter Alexander, główny autor badania.

Źródło: PAP Nauka w Polsce

Tagi:

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Reklama

Envicon – po enviconie od 13.12.2023 AD1A

Komentarze (1)


Jarosław

Komentarz #3165 dodany 2017-02-27 21:05:58

Marnowanie żywności to jeden z problemów współczesnej cywilizacji. Rozsądne gospodarowanie żywnością to temat dla różnych środowisk. Jadę na specjalistyczne targi food tech 7 marca do Nadarzyna poszukać optymalnych rozwiązań dla mojego zakładu przetwórstwa owoców, aby produkcja była jeszcze bardziej optymalna.

Reklama

ad1d MBP [12.04-27.05.24]

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.
Reklama

AD3b PZO 2024 [19.04-11.06.24]

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Odpady
css.php
Copyright © 2024