Agnieszka Waszak

Jarzębina z czerwonymi koralami to obok kasztanowca z kasztanami i dębu z żołędziami ulubione drzewo dzieci, i nie tylko ich. Jednak jarząb to nie tylko jarzębina i warto zapoznać się także z innymi drzewami z tego gatunku.


Wśród jarząbów są gatunki i odmiany o różnych kształtach i kolorach liści oraz barwach owoców, a także o rozmaitych pokrojach. Okres kwitnienia jarząbów przypada na maj – czerwiec. Kwiaty o intensywnym zapachu mają biały lub białokremowy kolor i są zebrane w baldachogrona. Cechą rozpoznawczą jarząbów są znane wszystkim owoce – korale w różnych odcieniach pomarańczowego i czerwieni, a także białe, żółte, różowe i brązowe – u jarząbu szerokolistnego (Sorbus latifolia). Owoce różnych gatunków jarząbów, zwłaszcza krajowego jarząbu pospolitego (Sorbus aucuparia) oraz jarząbu mącznego (Sorbus aria), są nieocenionym pokarmem dla ptaków i ssaków, a ich miododajne kwiaty wabią pszczoły, trzmiele, chrząszcze i inne owady.

Fot. 1. Cechą rozpoznawczą jarząbów są znane wszystkim owoce

Jesienią liście jarząbów przebarwiają się na żółto lub pomarańczowo, a gatunków, których liście pokryte są kutnerem, jak jarząb mączny lub jarząb szwedzki (Sorbus intermedia), na żółto lub bladożółto. Dobrze więc wyglądają sadzone na tle ciemnych drz...