Ideą plebiscytu redakcji miesięcznika National Geographic Traveler jest wyłuskanie najciekawszych turystycznie miejsc w Polsce. W tegorocznej edycji konkursu wystartowały 32 takie miejsca. Zwycięzcy otrzymują miano „7 nowego cudu Polski”. Tytuły wręczono w ubiegłym tygodniu w podwarszawskim Nadarzynie, podczas II edycji Międzynarodowych Targów Turystycznych World Travel Show.
W internetowym głosowaniu oddano ok. 40 tys. głosów. Karkonoskie Tajemnice z Karpacza zdobyły ich najwięcej – 19,92%. W siódemce nowych cudów Polski znalazły się także: Bulwar Nadwarciański w Gorzowie (15,17%), Podziemne Miasto na wyspie Wolin (14,48%), Centrum Spotkania Kultur w Lublinie (7,41%), Zespół poaugustiański w Żaganiu (7,07%), Zagroda Guciów (4,72%) i Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki (4,64%).
Karkonoskie Tajemnice to niezwykła atrakcja turystyczna w Karpaczu. Multimedialna i interaktywna ekspozycja zlokalizowana w podziemiach obiektu przedstawia legendarny i historyczny świat gór oraz ich władcy – Rzepióra. Można tam wysłuchać wspaniałych opowieści oraz dokonać fascynujących odkryć stając się częścią Królestwa samego Ducha Gór.
Bulwar nad Wartą w Gorzowie Wlkp. w 2011 roku otrzymał certyfikat „Perła w Koronie” w kategorii na najciekawszą atrakcję regionu. Rok później zdobył główną nagrodę w kategorii „rewitalizacja” w konkursie „Polska pięknieje”, organizowanym przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. W 2015 r. projekt zwyciężył w konkursie „Europa to My!”. Modernizacja Bulwaru została dofinansowana z funduszy unijnych Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego. Kosztowała łącznie prawie 10 mln zł, z czego 4 mln przekazała UE.
Historia kompleksu Podziemne Miasto na wyspie Wolin rozpoczyna się w latach trzydziestych ubiegłego wieku. By skutecznie bronić morskiej bazy niemieckie dowództwo postanowiło wybudować w 1936 r. baterię artylerii nabrzeżnej. Powstało siedem potężnych żelbetonowych schronów, kilkanaście baraków, kilka kilometrów dróg i całą niezbędną infrastrukturę techniczną. W latach 50 XX w. postanowiono baterię przekształcić w zapasowe stanowisko dowodzenia dla najwyższych władz wojskowych polskiej armii. W 1965 r. wszystkie schrony połączono kilometrem podziemnych tuneli. Dziś gospodarzem obiektu jest Muzeum Obrony Wybrzeża w Świnoujściu.
Centrum Spotkania Kultur w Lublinie otwiera nową kategorię w świecie kultury. Podejmuje się tworzenia, badania i prezentowania kultury, która kształtuje relacje definiujące rzeczywistość. Kultury otwartej, interaktywnej i współczesnej. Prezentuje sztukę popularną, użytkową i nowoczesną. Wartość projektu wynosi niemal 180 mln zł, a kwota dofinansowania przyznana z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2007-2013 to ok. 129 mln zł.
Zespół poaugustiański w Żaganiu to kościół parafialny, dawny klasztor augustianów, spichlerz klasztorny i konwikt. Początek obiektu szacuje się na rok 1183. Zewnętrzna architektura bazyliki, mimo wielu przebudowań, zachowała do dnia dzisiejszego charakter gotycki, natomiast loggia jest renesansowa. W 1285 r. książę Konrad przekazał augustianom zamek, rozbudowywany w kolejnych wiekach na klasztor. Plac klasztorny zamyka dawny, późnogotycki spichlerz, który pochodzi z końca XV w., natomiast budowlą przylegającą do spichlerza jest dawny konwikt, zbudowany w latach 1740-1758 na miejscu klasztornych budynków gospodarczych i szkoły nowicjatu.
Zabytkowa Zagroda Guciów w Zwierzyńcu prowadzi działalność edukacyjną, historyczną i przyrodniczą. Znajduje się tu gospoda zbudowana na wzór XIX wiecznej karczmy, która serwuje prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tutejsze prababki. Zyskała sobie miano „kulinarnego skansenu”. Znajduje się tu również muzeum meteorytów i pozostałości po dinozaurach oraz siedziba terenowa Zamojskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego.
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki zaczynał w 2013 r. z 39 obiektami gastronomicznymi w partnerstwie. W tym roku jest już ich 50, w tym 41 restauracji, trzy winnice, trzy cukiernie i trzy gospodarstwa agroturystyczne. To jedna z najdłuższych kulinarnych tras w Polsce. Twórcą szlaku jest Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Jego ideą jest promowanie żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej produkowanej na terenie województwa podkarpackiego.
Komentarze (0)