Membrany enzymatyczne
Decydujące o właściwościach użytkowych preparatów są właściwości ich obydwu składowych – enzymu i nośnika, które wzajemnie kształtują się w efekcie zastosowanej immobilizacji. Obecne i potencjalne obszary nowatorskich zastosowań enzymów immobilizowanych obejmują medycynę, analitykę, ochronę środowiska, przemysł spożywczy i farmaceutyczny oraz syntezę organiczną.
Dlaczego enzymy?
Jedną z proponowanych strategii dotyczących tego, jak procesy chemiczne zmienić w bardziej eko-przyjazne oraz bardziej energo i materiałooszczędne, jest użycie enzymów. Odróżnia je bowiem od katalizatorów chemicznych wiele korzystnych cech. Należą do nich przede wszystkim: wysoka efektywność katalityczna, często przewyższająca katalizatory chemiczne, oraz specyfika pozwalającą enzymom na rozróżnianie nie tylko reakcji chemicznych, lecz również substratów, niektórych części ich cząsteczek i izomerów optycznych. Dzięki temu w wyniku reakcji powstaje jeden zaplanowany produkt, co znacząco podwyższa wydajność procesu i w ten sposób obniża koszty materiałów. Ponadto enzymy umożliwiają prowadzenie procesów w łagodnych warunkach tem...