London Waste and Recycling Board (LWARB) opublikował przewodnik opisujący praktyczne kroki, które warto podejmować w myśl zrównoważonego biznesu spożywczego. Przewodnik zatytułowany „Jedzenie, które nie kosztuje Ziemi” zawiera opinie szefa kuchni i prezesa SRA, Raymonda Blanca OBE, i jest wspierany przez szefów kuchni, takich jak Chantelle Nicholson i Tom Hunt, a także przedstawicieli wielu londyńskich pionierskich pubów, kawiarni, firm cateringowych i lokali. W przewodniku Blanc naciska na firmy spożywcze, by dążyły do „przyszłości żywności, która poprawia, a nie szkodzi środowisku, i która wydobywa maksymalną wartość z cennych składników”. Przewodnik określa, w jaki sposób obecny system żywności jest „niezrównoważony”, przyczyniając się do zanieczyszczenia powietrza i gleby, wyczerpania zasobów wód podziemnych i nieodnawialnych zasobów mineralnych, a także przyspieszając zmiany klimatu. Nalega też, aby firmy zaczęły funkcjonować w ramach gospodarki o obiegu zamkniętym, koncentrując się na siedmiu elementach, które są niezbędne do obniżenia śladu węglowego w branży spożywczej: żywność i napoje, zarządzanie obiektami, energia, materiały eksploatacyjne, woda, transp...