Morwa biała Morus alba z rodziny morwowatych Moraceae to drzewo, które w Polsce jest uprawiane od ponad 300 lat.

W uprawie dominuje gatunek morwy białej, gdyż był sprowadzony z Chin dla celów użytkowych. Jej zasięg naturalny obejmuje środkowe i południowe Chiny, natomiast w całej Azji jest powszechnie sadzona z uwagi na chów motyla jedwabnika, z którego kokonów wyrabiany jest jedwab. W Polsce morwa również była uprawiana do tych celów, szczególnie w dwudziestoleciu międzywojennym i po II wojnie światowej. W badaniach prowadzonych we Wrocławiu morwa biała nie wykazuje znamion inwazyjności, ponieważ siewki są dość wrażliwe nawet na delikatne przymrozki.

Wygląd

To drzewo dorastające do 15 m, często z pochylonym pniem, który pokryty jest płytkimi pionowymi lub lekko falistymi bruzdami. Liście ma bardzo zmienne – mogą być klapowane i bez klap oraz różnej wielkości i długości od 5 do 15 cm, z wierzchu błyszczące, a po spodniej stronie pokryte włoskami. Jesienią atrakcyjnie wybarwiają się na żółto, wcześnie opadają. Potocznie uważa się, że morwa późno budzi się i wcześnie wchodzi w spoczynek zimowy. Tu warto wspomnieć, że liście zarówno świeże, jak i suszone mogą mieć zastosowanie do parzenia wywarów, ...