Na Forum Recyklingu w Poznaniu eksperci zgodnie podkreślili, że walka z marnowaniem żywności wymaga wspólnego działania i zmiany świadomości społecznej. Doktor Andrzej Kassenberg z Instytutu Ekorozwoju, moderator debaty „Efektywne zarządzanie gospodarką żywnościową”, zaznaczył, że problem jest zbyt złożony, by pozostawić go wyłącznie naukowcom czy przedsiębiorcom – do działania musi włączyć się całe społeczeństwo.

Otwierając dyskusję, dr Andrzej Kassenberg przypomniał, jak istotna jest współpraca międzysektorowa na rzecz ograniczenia marnowania żywności. – Musimy to robić wszyscy razem – wyraźnie zaznaczył. 

Współpraca na rzecz GOZ-u

W obliczu narastających problemów związanych z marnotrawstwem żywności i koniecznością odpowiedzialnego zarządzania odpadami kluczowe stają się nowatorskie podejścia do rozwoju gospodarki cyrkularnej. Na ten temat wypowiedziały się przedstawicielki dwóch znaczących instytucji – Klastra Gospodarki Cyrkularnej i Recyklingu oraz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego. 

Katarzyna Błachowicz, wiceprezes Zarządu Klastra Gospodarki Cyrkularnej i Recyklingu, wskazała na rozbudowany zakres działań, obejmujący nie tylko sektor gospodarki odpadami, ale także branżę spożywczą. Klaster zrzesza przedsiębiorstwa, instytucje naukowe oraz jednostki...