Burak w obiegu zamkniętym
Podczas panelu „Efektywne zarządzanie gospodarką żywnościową” na Forum Recyklingu rozmawialiśmy między innymi o możliwościach zagospodarowania surowców, które nawet nie mają szansy trafić na nasze stoły. Takim produktem może być „brzydki burak”. Pozaasortymentowe części buraka, takie jak korzenie o niższej jakości, liście i łodygi, często pozostają niewykorzystane. Wprowadzenie do produkcji deserów mrożonych komponentów buraka, które w innym przypadku byłyby utylizowane, przyczynia się do zmniejszenia odpadów i wspiera ideę obiegu zamkniętego.
Burak ćwikłowy, znany również jako buraczek czerwony, zaliczany jest do grupy kultywarów podgatunku buraka zwyczajnego (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris). Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwałe. Istnieje wiele odmian buraka ćwikłowego, m.in. Alto F1, Astar F1, Betako, Chrobry, Karmazan, Bikores i Nabab F1. W buraku zwyczajnym wyróżnia się natomiast formę liściową (boćwina) i formę korzeniową (burak cukrowy, burak pastewny, burak stołowy). Botanicznie burak ćwikłowy jest zaliczany do rodziny Amaranthaceae. W tej samej rodzinie znajduje się wiele innych roślin, w tym szpinak i quinoa.
Uprawa buraków w liczbach
Według najnowszych danych, powierzchnia uprawy buraków ćwikłowych w Polsce w 2023 roku wynos...