Reklama

AD1A KUBOTA 04.03-04.04.24

Ekologiczne piwo

Ekologiczne piwo
20.12.2007, o godz. 8:53
czas czytania: około 1 minuty
0

Nowa technologia pozwala wytwarzać piwo przy niższym zużyciu energii i mniejszej emisji odpadów - informuje "New Scientist".

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1B KUBOTA 04.03-04.04.24

Technologię o nazwie PDX opracowała brytyjska firma Pursuit Dynamics z Huntington. Do procesu warzenia zaangażowano w niej strumienie poruszającej się z prędkością naddźwiękową pary, która przepływając przez kadź podgrzewa, miesza i rozpyla brzeczkę, tworząc zawiesinę maleńkich kropelek. Dzięki temu ogromnie zwiększa się powierzchnia płynu, co przyspiesza zachodzące reakcje.

Dzięki metodzie PDX, udało się obniżyć zużycie energii w browarze Coors w Burton nad rzeką Trent o 40 procent. Jednocześnie spadła ilość osadzających się w aparaturze zanieczyszczeń, co zmniejszyło zapotrzebowanie na energicznie działające środki czyszczące. Metodą zainteresowały się już brytyjski browar Shepherd Neame oraz duński Carlsberg.

źródło: PAP / onet.pl

Tagi:

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do
css.php
Copyright © 2024