Metodyka została opracowana zgodnie z wymaganiami zawartymi w załączniku II Decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2019/1004, która ustala zasady obliczania, weryfikacji i zgłaszania danych dotyczących odpadów, zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE. Opracowana metodologia umożliwia gminom dokładne określenie ilości bioodpadów komunalnych w oparciu o pomiary bezpośrednie oraz sezonowość, wielkość gospodarstw domowych i inne zmienne.
97 kg rocznie na mieszkańca
Badania przeprowadzono we współpracy z gminami, podmiotami zewnętrznymi oraz osobami prywatnymi w ramach kilku cykli badawczych. Wyniki wskazują, że średnia ilość bioodpadów kuchennych, które zostały posegregowane i poddane recyklingowi przez jednego mieszkańca, wynosi około 97 kg rocznie. Z kolei średnia ilość bioodpadów zielonych, które powstały z 1 m² terenu zielonego w gospodarstwach domowych, wynosi 1,92 kg rocznie.
Jak wyliczyć masę bioodpadów komunalnych posegregowanych i poddawanych recyklingowi u źródła?
Badania wykazały także, że podział gmin na województwa czy rodzaje gmin nie oddaje w pełni indywidualnych potrzeb i rzeczywistego poziomu recyklingu w każdej z nich. Dlatego, zgodnie z wynikami analizy, zalecane jest stosowanie indywidualnych wskaźników wytwarzania odpadów komunalnych w poszczególnych gminach.
Częścią publikacji jest również: „INSTRUKCJA DLA GMIN-METODA BEZPOŚREDNIA”, która krok po kroku przedstawia sposób wyliczenia masy bioodpadów komunalnych posegregowanych i poddawanych recyklingowi u źródła metodą pomiaru bezpośredniego.
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami najnowszej publikacji IOŚ-PIB, która zawiera dokładną instrukcję dla gmin dotyczącą wyliczenia masy bioodpadów komunalnych posegregowanych i poddawanych recyklingowi u źródła metodą bezpośrednią.
Komentarze (0)