Pamiętaj, że odpady BIO i zielone należy gromadzić w pojemnikach. Pojemniki do gromadzenia ww. odpadów powinny uwzględniać obowiązujące normy oraz być w kolorze brązowym. Bioodpady wrzucamy do pojemników luzem (nie w workach/reklamówkach/opakowaniach z tworzyw) lub w workach kompostowalnych (nie biodegradowalnych) albo papierowych torebkach (np. po pieczywie lub wykonanych z gazety).
Odpady bio to odpady kuchenne pochodzenia roślinnego – resztki owoców
i warzyw, w tym m.in. obierki, ogryzki, zawartość konserw warzywno–owocowych (np. kukurydzę, groszek, owoce z puszki), grzyby i resztki z obierania grzybów, orzechy, mus jabłkowy, suszone owoce, przetwory owocowo-warzywne (np. dżemy), skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie. Bioodpady to także odpady zielone: pozostałości roślinne – liście, trawa, chwasty, drobne gałązki (nie grubsze niż ołówek szkolny), kwiaty cięte, zwiędłe,
doniczkowe, także system korzeniowy bez ziemi, łupiny orzechów, igliwie,
szyszki.
Do brązowych pojemników nie należy wyrzucać produktów odzwierzęcych, odchodów, olejów, popiołu, ziemi, żwiru czy kamieni.
ODPADY BIO:
Wrzucamy:
- trawę, liście, rozdrobnione gałęzie;
- resztki kwiatów ciętych
i doniczkowych; - obierki owoców i warzyw;
- skorupki jaj;
- pozostałości roślinne, kwiaty;
- resztki żywności (bez mięsa);
- przeterminowane owoce i warzywa;
- fusy po kawie i herbacie.
Nie wrzucamy:
- mięsa, kości i odchodów zwierząt;
- ziemi, kamieni;
- popiołu.
Andrzej Sobolak
Komentarz #40518 dodany 2020-02-05 19:38:49
Moi drodzy. Prawie dobrze ale jaka jest podstawa prawna, która by wskazywała, że do bioodpadów nie wrzuca się odpadów mięsnych? Dlaczego w innych krajach należy odpady mięsne zbierać wraz z bio nawet jeżeli trafiają tylko do kompostowni? Dla ułatwienia dodam, że wytyczne nieistniejącego Ministerstwa Środowiska to nie jest podstawa prawna.