Po raz dziewiąty tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w malowniczej scenerii Ogrodów Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, by wziąć udział w Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych.

To wyjątkowe wydarzenie łączy kreatywność kulinarną oraz piękno ogrodów. Każda edycja festiwalu odbywa się pod innym hasłem. Tematem tegorocznego były „Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze”. Oprócz róż na talerzach królowały: kwiaty liliowców, aksamitki, begonie, fuksje, agastache, pysznogłówki, nasturcje, kwiaty ziół (m.in. oregano, mięty, kolendry czy tymianku), dyni i cukinii. 

Co roku wydarzenie przyciąga olbrzymią liczbę miłośników nie tylko kulinariów, ale także ogrodnictwa i entuzjastów zdrowego trybu życia.

Moc doznań 

Tym razem na placu kwiatożerców pojawiło się sześć unikalnych kuchni kwiatowych, które zachwyciły uczestników festiwalu kreatywnym podejściem do gotowania.

Sercem festiwalu, jak zawsze, była Kwiatowa Kuchnia, dowodzona przez znakomitego szefa kuchni Mariusza Siwaka, który przygotowywał dania degustacyjne. Szef, znany ze swojej pasji do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków, zaskakiwał odwiedzających innowacyjnymi połączeniami i niespotykanym...