Choć ostatnimi czasy mówi się wiele o zanieczyszczeniu środowiska plastikiem, ludzkość zaśmieca planetę także innym, powszechnie używanym materiałem – szkłem. Ono bowiem także nie podlega sprawnemu rozkładowi.
Wykorzystano aminokwasy i peptydy
Stworzenie organicznego, biodegradowalnego szkła pozostawało dotąd szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ organiczne substancje słabo wytrzymują wysoką temperaturę i pod jej wpływem szybko się rozkładają. Badacze z Chińskiej Akademii Nauk poradzili sobie z tymi problemami w ten sposób, że wykorzystali aminokwasy i peptydy (zbudowane z aminokwasów, podobne do białek cząsteczki).
Powolny rozwój
Na butelki, szyby i inne przedmioty z bioszkła trzeba będzie jednak jeszcze poczekać. – Biomolekularne szkło znajduje się w fazie laboratoryjnej i jeszcze czeka je długa droga do wielkoskalowej produkcji – dodaje badacz. W obliczu ekologicznej katastrofy związanej z zanieczyszczeniami, to z pewnością wyjątkowo potrzebny krok w dobrym kierunku.
Komentarze (0)