Pawilon spotkań

Bardzo ciekawy projekt tymczasowego pawilonu powstał przy okazji inicjatywy MPavilion w Melbourne. MPavilion to wykreowane przez Fundację Naomi Milgrom miejsce spotkań, w którym od października br. do lutego 2016 r. odbędzie się ponad 200 warsztatów, występów i spektakli z udziałem mieszkańców miasta. Tegoroczny pawilon powstał z materiałów opracowanych i

stosowanych w przemyśle lotniczym. Z wyglądu przypomina unoszące się na cztery metry nad powierzchnią ziemi przeźroczyste „płatki”. Jego twórcy – architekci z grupy AL_A – wykorzystali niedawno opracowaną technologię kompozytową, opatentowaną przez australijskich specjalistów z mouldCAM, do zaprojektowania modułowej struktury, składającej się z 13 dużych i 30 małych „płatków”, wspartych na 95 kolumnach z włókna węglowego. Całość tworzy lekką, łagodnie osadzoną w krajobrazie konstrukcję. Każdy moduł wyposażono w pierścień diod LED.

(www.mpavilion.org)

Zwycięzca roku

Zaprojektowany przez chińską pracownię architektury krajobrazu Turenscape 26-hektarowy park Yanweizhou w Jinuhua (prowincja Zhejiang) został zwycięzcą konkursu World Architecture Festival 2015 w kategorii World Landscape of the Year. Leżący u zbiegu trzech rzek park, dzięki swej unikalnej formie jest elementem miejskiego systemu ochrony przeciwpowodziowej, a jednocześnie stanowi strefę naturalnych siedlisk przyrodniczych, zaś mieszkańcom miasta pozwala cieszyć się siecią urokliwie meandrujących ścieżek, dróg i mostów. W założeniu projektantów park miał nie tylko pozwolić na zachowanie nadbrzeżnego krajobrazu, ale i stworzyć atrakcyjną przestrzeń wokół miejskiej opery. Najbardziej charakterystyczną cechą parku są wijące się niczym węże mosty dla pieszych, zawieszone ponad dwoma rzekami szerokimi na ok. 100 metrów. Mosty, tworząc czerwone i żółte wstęgi, odwołują się do lokalnej tradycji tańca smoka, kultywowanego przy okazji corocznego Festiwalu Wiosny.

(www.deezen.com)                                           

Interaktywna szkoła

Studio architektoniczne AP+E stworzyło amfiteatr z drewnianych kolumn, który ma służyć jako przestrzeń do nauki na świeżym powietrzu, wykorzystywaną przez uczniów szkoły podstawowej w Carlow (Irlandia). Amfiteatr nazwany Hedge School zwyciężył w konkursie na interaktywną strukturę do nauki. Nawa pochodzi od „szkół żywopłotowych” – popularnych w XVIII i XIX w. w Irlandii form nauki w otoczeniu przyrody. AP+E stworzyło projekt edukacyjny będący jednocześnie „użytkowym dziełem sztuki”, w którym natura jest dodatkowym stymulantem do edukacji. Hedge School składa się z pierścienia cienkich, drewnianych kolumn, wykonanych ze sklejki, połączonych stalowymi kablami, na których zainstalowane są donice, w których posadzono zioła, warzywa i kwiaty. Roślinność wkomponowana w strukturę amfiteatru służy jako pomoc naukowa – uczniowie mogą obserwować poszczególne fazy jej wegetacji. Ogólny wygląd i architektura amfiteatru zmieniają się wraz z porami roku i stale ewoluują, a wpływ na to mają zwłaszcza pnącza oplatające strukturę.

(www.inhabitat.com)

Wielofunkcyjny kompleks

Kolejny interesujący projekt architektoniczny zaprezentowała duńska pracownia MVRDV. Tym razem na zlecenie developera – firmy OVG Real Esteta – jej pracownicy zaprojektowali Ravel Plazę – wielofunkcyjny kompleks biurowo-mieszkalny w Amsterdamie. Budowę kompleksu zleciły obu współpracującym firmom lokalne władze samorządowe, ma on bowiem być centralnym elementem przebudowywanej biznesowej dzielnicy miasta – Zuidas. Budynek, który powstanie na ul. Beethovena, ma pomóc w zaspokojeniu potrzeb wszystkich jego użytkowników – zarówno mieszkańców, jak i pracowników biur oraz placówek usługowych, które zajmą w sumie powierzchnię od 50 do 75 tys. metrów kwadratowych. Kompleks będzie miał charakter półotwarty i posłuży ma nie tylko jego mieszkańcom i zatrudnionym w nim pracownikom. Apartamenty będą charakteryzować się oknami wykuszowymi oraz przestronnymi balkonami z dużą ilością roślinności, co nada całemu kompleksowi wygląd zielonej wyspy. Zarówno kształt, jak i funkcjonalność Ravel Plazy znacznie urozmaicą nijaką dotychczas dzielnicę miasta.

(www.designboom.com)

Nowoczesna sztuka wśród zieleni

W Narodowym Parku Sztuki w Quanzhou (prowincja Fuijan, Chiny) powstanie bardzo ciekawa instalacja, łącząca elementy sztuki, ogrodnictwa i architektury. Zgodnie z założeniami pomysłodawców z pekińskiego studia projektowego Pei-Zhu, ich dzieło będzie symbolizować relację pomiędzy tradycyjną sztuką chińską a współczesnym budownictwem. Projekt czerpie zarówno z chińskiej filozofii zen, lokalnej kultury, jak i ze sztuki ogrodowej. Te inspiracje wpłyną na renowację opuszczonej, dwukondygnacyjnej budowli, która ma stanowić przestrzeń wystaw sztuki nowoczesnej. W ogólnym zarysie instalacja będzie przypominać tradycyjny chiński ogród, w którym regularnie rozmieszczone skały pokryte są zielenią. Mimo pozornej swobody, jaką przybierać mogą rośliny, dominują ostre, ukształtowane ludzką ręką kubiczne linie skał i murów, na których jest osadzana roślinność. Widać zatem wyraźny kontrast między światami przyrody i człowieka. W parku prezentowane będą dzieła sztuki licznych artystów, rozmaitość stylów i form ekspresji ma być dodatkowo potęgowana nietypową scenerią ekspozycji.

(www.designboom.com)

Opracował Bartosz Zujewski

fot. J. Gollings, www.mpavilion.org
fot. J. Gollings, www.mpavilion.org
fot. www.deezen.com
fot. www.deezen.com
fot. Aisling McCoy, www.inhabitat.com
fot. Aisling McCoy, www.inhabitat.com
fot. Mvrdv.nl
fot. Mvrdv.nl
fot. www.designboom.com
fot. www.designboom.com