Biogazownie rolnicze – analiza stosowanych substratów
Wytworzony biogaz może być wykorzystany do produkcji energii elektrycznej i cieplnej w skojarzeniu bądź (po dostosowaniu do parametrów gazu ziemnego) wtłoczony do sieci gazowej. Zgodnie z art. 9p ust. 2 ustawy Prawo energetyczne, organem odpowiedzialnym za prowadzenie wspomnianego rejestru jest prezes Agencji Rynku Rolnego. Podmioty wpisane do rejestru są ponadto zobowiązane do składania sprawozdań kwartalnych, zawierających informacje dotyczące ilości wytwarzanego biogazu, energii elektrycznej i cieplnej, a także ilości i rodzajów surowców (substratów) wykorzystanych do wyprodukowania biogazu1. W pierwszym ogłoszonym rejestrze biogazowni 1 stycznia 2011 r. znalazło się dziewięć instalacji o łącznej zainstalowanej mocy elektrycznej wynoszącej 9,53 MWe. Do końca 2011 r. do rejestru dopisano siedem instalacji, a w 2012 r. ich liczba w rejestrze zwiększyła się o 14. Aktualnie rejestr zawiera 32 biogazownie o łącznej mocy 35,84 MWe (ostatnia aktualizacja rejestru: 31.01.2013 r.).
Substraty dla biogazowni to substancje organiczne, z których w procesie fermentacji beztlenowej wytwarza się biogaz. Ilość i jakość powstającego biogazu możliwa do uzyskania zależy od zastosowanego substratu, a także zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów oraz intensywności przemian biochemicznych. Ponieważ w procesie fermentacji bierze udział tylko substancja organiczna (w skład suchej ...