Zgodnie z ideą Europejskiego Zielonego Ładu, należy zadbać o odpowiednie zagospodarowanie odpadów komunalnych oraz bioodpadów pochodzących z rolnictwa, przemysłu produkującego żywność, z gastronomii, obiektów handlu detalicznego oraz supermarketów. Odpady te nie powinny stanowić zagrożenia dla środowiska. Ich bierne składowanie wiąże się z szeregiem niebezpieczeństw – mowa tu o emisjach gazów cieplarnianych i odorowych oraz o powstawaniu ścieków, bogatych w fosforany czy azotany, które stanowią zagrożenie zarówno dla gleb, jak i dla wód powierzchniowych i głębinowych. 

Najprostszym sposobem zagospodarowania odpadów (takich jak odpady komunalne, przemysłowe, niebezpieczne czy nawet osady ściekowe) jest poddanie ich spaleniu w przeznaczonej do tego spalarni. Jednak w tym rozwiązaniu, oprócz powstającego ciepła, powstają popiół, a przede wszystkim emisje gazów uciążliwych dla środowiska i ludzi. Z kolei odpady biodegradowalne mają ogromny potencjał i istnieje szereg możliwości ich dalszego zagospodarowania. Zgodnie z założeniami przyjętymi przez Unię Europejską, poziom recyklingu do 2025 r. ma wynosić 55%, a do 2030 r. – 60%, co jest ogromnym wyzwaniem dla Polski. Wymagać to będzie wdrożenia technik, które pozwolą na dalsze wykorzystan...