Produkty granulowania (peletowania) charakteryzują się dużą gęstością (ponad 1000 kg/m3), niską wilgotnością (12-15%), oraz kształtem walca (granulat ma średnicę od 2 do 10 mm, pelet ok. 6 ? 8 mm) o długości ok. 2 ? 6 razy większej od jego średnicy. Proces granulowania (peletowania) poza wieloma zaletami (np. polepszeniem wartości żywieniowych ? granule paszowe, wysoka wartość opałowa ? pelety, korzystniejsze warunki magazynowania i transportu) posiada też wady (m.in. wysoką energochłonność jednostkową, zależnie od przetwarzanego materiału ? od 10 kWh/tonę produktu do 100 kWh/t). Wynikiem wysokich obciążeń w układach roboczych urządzeń (ok. 60 ? 150 MPa) jest przyspieszone jego zużycie, występowanie drgań i zwiększony hałas. Również zmienność właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych materiałów roślinnych w trakcie ich przetwarzania stwarza istotne trudności w utrzymaniu optymalnego przebiegu procesu. Określenie dla różnych materiałów warunków prawidłowej realizacji procesu wymaga czasochłonnych i kosztownych badań eksperymentalnych. W Zakładzie Techniki Rolno-Spożywczej od wielu lat prowadzone są badania procesu granulowania (peletowania) oraz brykietowania materiałów roślinnych, w wyniku których poza publikacjami naukowymi powstał szereg prototypowych uniwersalnych urządzeń granulująco-brykietujących o niewielkiej wydajności, w których znalazły się innowacyjne rozwiązania konstrukcyjne.

Innowacje konstrukcyjne ? przykłady

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?