Proces chemicznego mycia membran zwany CIP (clean in place) jest nierozerwalnie związany z pomyślnym funkcjonowaniem instalacji membranowych.
Większość konstruktorów instalacji membranowych i ich użytkowników przywiązuje szczególną wagę do skuteczności takiego mycia, a także do cen stosowanych preparatów. Takie podejście jest ekonomicznie uzasadnione w przypadkach, gdy procedurę CIP stosuje się w większych odstępach czasowych, np. w instalacjach odwróconej osmozy przy demineralizacji wody. Wtedy CIP wykorzystuje się orientacyjnie raz na kilka miesięcy. Zupełnie inaczej jest, gdy procedurę CIP należy stosować raz na kilka godzin (przemysł spożywczy bądź farmaceutyczny). W takich przypadkach czas trwania mycia membran odgrywa istotną rolę w ekonomice procesu. Tego rodzaju zagadnienie w odniesieniu do instalacji zagęszczania białka jaja kurzego jest przedmiotem niniejszych rozważań.
Do zagęszczania białka jaja kurzego wykorzystuje się instalacje ultrafiltracyjne, pracujące w układzie filtracji krzyżowej w cyklu całodobowym (produkcja ciągła). W zakładach produkcyjnych czas pracy ma charakter zmianowy (3x8 godzin). W zależności od konstrukcji instalacji (rodzaju zastosowanych membran) wydajność procesu mierzona ilością pozyskiwanego filtratu utrzymuje się na akceptowalnym poziomie w granicach 5-12 godzin. Po tym czasie konieczne jest mycie membran. Obecnie stosuje się do tego procesu membrany rurkowe, a także m...