W każdej większej kuchni wytwarzane są gigantyczne ilości energii potrzebnej do przygotowania posiłków. Większość tej energii – a przykładowo przygotowanie 200 dań wymaga zastosowania urządzeń grzewczych o mocy ok. 50 kW – jest niewykorzystana.

Zwykle powietrze znad urządzeń kuchennych jest wyrzucane wentylatorami na zewnątrz, ale temperatura w kuchni i tak jest bardzo wysoka. Niestety, wraz z ogrzanym powietrzem pozbywamy się również energii, za którą zapłaciliśmy. Standardowe urządzenia klimatyzacyjne nie zapewniają prawidłowej aseptyki eksploatacji, nie wspominając już o sprawności urządzenia.
W przypadku zastosowania reenergatora przy wytwarzaniu chłodu w kuchni energia pobrana z pomieszczenia nie zostaje bezpowrotnie wyrzucona na zewnątrz, ale jest wykorzystana do przygotowania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.). Nie wydajemy dodatkowych pieniędzy na ogrzewanie wody potrzebnej w procesie technologicznym, do mycia naczyń czy też do wstępnego podgrzania wody przed gotowaniem potraw.
Zastosowanie standardowej klimatyzacji jest ekonomicznie nieuzasadnione, gdyż powoduje wzrost kosztów utrzymania obiektu, a nie daje możliwości odzysku energii.
Systemy klimatyzacji nie są przystosowane do pracy w kuchniach, gdzie występuje duże nasycenie tłuszczu, co grozi powstawaniem siedlisk bakterii i grzybów (sama konstrukcja oraz zastosowany materiał uniemożliwia czyszczenie).

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?