Kasztan jadalny
Kasztan jadalny (Castanea sativa, rodzina bukowate - Fagaceae) jest często mylony z rozpowszechnionym u nas w uprawie kasztanowcem pospolitym (Aesculus hippocastanum). Są to zupełnie różne drzewa. Kasztanowiec ma liście dłoniastozłożone, a kasztan pojedyncze. Kwiaty pierwszego zebrane są w okazałych kwiatostanach, kwitnących w maju, a u drugiego są drobne i w wąskich, wyprostowanych, biało-zielonych kłosach, rozwijających się na przełomie maja i czerwca, ponadto intensywnie pachną i wytwarzają nektar. Owocem kasztanowca jest torebka, zwykle pokryta brodawkami lub kolcami, a w niej znajdują się duże, brązowe nasiona, nazywane powszechnie „kasztanami”. I w tym tkwi zasadnicza przyczyna nieporozumień w nazewnictwie tych dwóch drzew. U kasztana zaś owocami są orzechy, schowane w ostrokolczastych okrywach. Właśnie te orzechy, czyli prawdziwe kasztany odmian szlachetnych, prażone lub kandyzowane są jadalnym przysmakiem, a wiadomo, że „najlepsze kasztany są w Paryżu na Placu Pigalle”. Owoce gatunku dzikiego, jaki wyłącznie spotykany jest u nas, nie nadają się do spożycia.
Kasztan jadalny naturalnie występuje w południowej Europie, w Azji Mniejszej, i prawdopodobnie także w północnej Afryce. Od bardzo dawna jego odmiany były uprawiane jako drzewo ow...