Odpowiedzi na pytanie „Czy biopaliwa zagrażają bezpieczeństwu ekonomicznemu produkcji rolno-spożywczej w Polsce?” szukano podczas konferencji w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która odbyła się 20 czerwca br. Jej współorganizatorem była Rada Gospodarki Żywnościowej. Zaproszeni eksperci, profesorowie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przedstawili analizy m.in. wpływu wzrostu cen oleju napędowego na koszty produkcji rolniczej.

Jednym z głównych wniosków z konferencji było stwierdzenie, iż nie ma zagrożenia ze strony biopaliw dla ekonomicznego bezpieczeństwa żywności w Polsce, gdyż dysponujemy dużym potencjałem uprawy roślin energetycznych. Rezygnacja z biopaliw nie zlikwiduje problemu głodu i ubóstwa na świecie, jak również wysokich cen żywności. W UE zaledwie 2% produkcji rolnej przeznaczane jest na cele energetyczne.

Uczestnicy konferencji zwrócili uwagę na konieczność wprowadzenia systemowych rozwiązań, umożliwiających zrównoważoną produkcję biopaliw i konkurencyjność krajowej gospodarki żywnościowej. Możliwość upraw roślin genetycznie modyfikowanych może obniżyć koszty produkcji rolnej nawet o 25%, co pozwoli na zwiększenie konkurencyjności biokomponentów względem paliw kopalnyc...