Nowe wymagania jakościowe stawiane wodzie do picia w Polsce
Jacek Nawrocki, Jerzy Siepak, Jerzy Zerbe
Wprowadzenie do przepisów prawnych nowych substancji, wraz z dopuszczalnymi ich stężeniami, powinno być poprzedzone długim (trwającym około 3 lata) okresem przystosowawczym, pozwalającym stacjom uzdatniania wody na dostosowanie się do nowych wymagań, a laboratoriom opanowanie nowych metod analizy. Szkoda zatem, że omawiane rozporządzenie weszło w życie dwa tygodnie po opublikowaniu.
Na początku września 2000 r. opublikowano od dawna oczekiwane, nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia definiujące wymagania jakościowe stawiane przede wszystkim wodzie do picia i na potrzeby gospodarcze1. Rozporządzenie to określa:
· warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarstw domowych, zakładów żywienia zbiorowego, zakładów produkujących środki spożywcze, farmaceutyczne, kosmetyczne i lód oraz na potrzeby zakładów kąpielowych i pływalni,
· warunki, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach śródlądowych i morskich,
· zasady sprawowania kontroli jakości wody do picia i wody w kąpieliskach przez organy Inspekcji Sanitarnej.
Oprócz tego w rozporządzeniu określono zasady ustalania częstości pobierania próbek wody do picia, zalecane metody badań oraz wskaźniki objęte monitoringiem jakości wody. Szczegółowo ustalono lokalizację miejsc i punktów pobierania próbek wody z kąpielisk oraz zakresy badań bakteriologicznych i fizyczno-chemicznych tyc...
Wprowadzenie do przepisów prawnych nowych substancji, wraz z dopuszczalnymi ich stężeniami, powinno być poprzedzone długim (trwającym około 3 lata) okresem przystosowawczym, pozwalającym stacjom uzdatniania wody na dostosowanie się do nowych wymagań, a laboratoriom opanowanie nowych metod analizy. Szkoda zatem, że omawiane rozporządzenie weszło w życie dwa tygodnie po opublikowaniu.
Na początku września 2000 r. opublikowano od dawna oczekiwane, nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia definiujące wymagania jakościowe stawiane przede wszystkim wodzie do picia i na potrzeby gospodarcze1. Rozporządzenie to określa:
· warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarstw domowych, zakładów żywienia zbiorowego, zakładów produkujących środki spożywcze, farmaceutyczne, kosmetyczne i lód oraz na potrzeby zakładów kąpielowych i pływalni,
· warunki, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach śródlądowych i morskich,
· zasady sprawowania kontroli jakości wody do picia i wody w kąpieliskach przez organy Inspekcji Sanitarnej.
Oprócz tego w rozporządzeniu określono zasady ustalania częstości pobierania próbek wody do picia, zalecane metody badań oraz wskaźniki objęte monitoringiem jakości wody. Szczegółowo ustalono lokalizację miejsc i punktów pobierania próbek wody z kąpielisk oraz zakresy badań bakteriologicznych i fizyczno-chemicznych tyc...