Do końca lat 80. ubiegłego wieku w Polsce praktycznie nie stosowano urządzeń do oczyszczania wody w warunkach lokalnych. Współcześnie rynek tych urządzeń jest dość szeroki, a w kraju działają liczne firmy oferujące urządzenia do oczyszczania wód podziemnych, podczyszczania wód wodociągowych, zmiękczania i demineralizacji wody.
Rozwój technik oczyszczania małych ilości wody obserwowany w ostatnich latach jest związany głównie z wdrożeniem nowych materiałów filtracyjnych, mas jonowymiennych, rozwojem technik membranowych oraz upowszechnieniem się modułów elektronicznego sterowania oraz siłowników hydraulicznych i elektrycznych małej mocy. Urządzenia te są stosowane w gospodarstwach domowych, zakładach usługowych i gastronomicznych, motelach, hotelach, a także w zakładach przemysłowych wymagających małych ilości wody o zróżnicowanym składzie, wynikającym ze specyfiki procesu technologicznego.
Układy stosowane do lokalnego oczyszczania wody można podzielić na kilka grup, w zależności od funkcji technologicznej. Wyróżnić można układy urządzeń służących do:
poprawy właściwości organoleptycznych wody (smaku i zapachu), usunięcia z wody domieszek biologicznych, zmiękczania i demineralizacji oraz oczyszczania wód podziemnych.
Urządzenia do poprawy smaku, zapachu i składu biologicznego
W dużych miastach zasto...