Skoszona trawa, liście, drobne gałęzie, skorupki i łupiny, resztki owoców i warzyw. Do niedawna potencjał zawarty w tych odpadach był marnowany, ale ze względu na zmieniające się prawo coraz częściej jest już wykorzystywany. Widać to na przykładzie uczestników Konkursu Puchar Recyklingu.

Mimo że ze zbiórką i zagospodarowaniem odpadów biodegradowalnych wiąże się sporo problemów, coraz mniejsza ich ilość trafia na składowiska. Blisko połowa wszystkich uczestników Konkursu może pochwalić się zbiórką tej frakcji odpadów. W większości podmiotów odbierane są głównie odpady zielone, odpady kuchenne były zbierane zaledwie w 1/3 z nich. ? Gratuluję wszystkim tym, którzy zaangażowali się w selektywną zbiórkę bioodpadów, w szczególności zakładom komunalnym oraz osobom indywidualnym, dla których środowisko jest najcenniejszym dobrem. Zauważamy wyraźny wzrost zainteresowania tematem zagospodarowania tej frakcji odpadów, co przejawia się też we wzroście sprzedaży worków biodegradowalno-kompostowalnych, wykonanych z neutralnych materiałów dla środowiska, w porównaniu do roku 2017. Cały czas jest to jednak marginalny procent w stosunku do worków wykonanych z tradycyjnych folii recyklingowych. Segregacja, zbiórka i zagospodarowanie bioodpadów jest bardzo ważnym elementem ze względu na to, że cały zebrany materiał możemy oddać naturze, a przy okazji nie powiększamy gór składowisk odpadów komunalnych ? powiedział Henryk Kulikowski, prezes firmy Sipeko, ...