Problematyka wykorzystania odpadów z przemysłu rolnego i spożywczego stanowi przedmiot „Wytycznych w zakresie wykorzystania produktów ubocznych oraz zalecanego postępowania z odpadami w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym”.
Wytyczne wydane zostały przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w listopadzie 2010 r.1, 2 i zalecone do stosowania przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi w porozumieniu z ministrem środowiska (wskazano w nich, że są uzgodnione z Departamentem Gospodarki Odpadami Ministerstwa Środowiska). W dokumencie tym określono, że „W procesach produkcyjnych powstają, oprócz produktu głównego (celowego), różnego rodzaju pozostałości. Pozostałościami są substancje lub przedmioty, których powstanie nie jest celem danego procesu produkcyjnego, lecz ubocznym skutkiem jego przeprowadzenia. Pozostałości te, w zależności od właściwości i spełniania określonych warunków, mogą być sklasyfikowane jako produkty uboczne lub odpady. Kryteria tej klasyfikacji ciągle nie są ścisłe i jednoznaczne. Dlatego też ten sam rodzaj pozostałości może być uznany za produkt uboczny lub za odpad, w zależności od aktualnych uwarunkowań gospodarczych, społecznych i prawnych”.
Rozróżnienie pomiędzy odpadami a produktami ubocznymi proponuje się następujące: „produkty uboczne – pozostałości poprodukcyjne,...