Opatentowany proces redukcji czasu suszenia ułatwiający prasowanie osadu
Biologiczne części stałe, zwane inaczej osadem ściekowym, są pozostałością po oczyszczeniu miejskich ścieków. Osad ten zawiera składniki organiczne i mineralne zarówno ze ścieków, jak i z substancji wspomagających proces oczyszczania. Osady, mogące występować w postaci ciekłej lub stałej, w zależności od etapu przeróbki, zawierają cenny materiał organiczny do nawożenia roślin i są biologicznie czynne.
N-Viro International z Toledo w Ohio opracowała i opatentowała urządzenie do skrócenia czasu potrzebnego na wysuszenie produktu przy obniżonym docisku. Urządzenie to, nazwie BioDry, skróciło czas do 30 minut i wyeliminowało potrzebę silnego naciągu taśmy. Docisk urządzenia można zmniejszyć nawet o więcej niż 50%, poprzez zainstalowanie obrotowej suszarki bębnowej BioDry. Do niej podawane są bezpośrednio, zmieszane z domieszkami alkaicznymi, części biologiczne. Zmienne ilości produktu mogą być przepuszczane przez suszarki o różnych wielkościach, bazując na prędkości podawania i procentowej zawartości części stałych wychodzących w osadzie z mieszalnika.
Poprzez kontrolowane suszenie cząstek, wewnętrzna mikroflora jest zachowywana w produkcie o zastrzeżonej nazwie N-Vro Soil™, zapewniając w ten sposób długookresową stabilność. Produkt po osuszeniu jest magazynowany w komorze z impulsowym podgrzewaniem przez 12 godzin, a następnie bezpośrednio składowany na hałdach. Suszarka nadzoruje, za pomocą układu kontroli odoru, również efektywnie stężenie lotnego amoniaku...
N-Viro International z Toledo w Ohio opracowała i opatentowała urządzenie do skrócenia czasu potrzebnego na wysuszenie produktu przy obniżonym docisku. Urządzenie to, nazwie BioDry, skróciło czas do 30 minut i wyeliminowało potrzebę silnego naciągu taśmy. Docisk urządzenia można zmniejszyć nawet o więcej niż 50%, poprzez zainstalowanie obrotowej suszarki bębnowej BioDry. Do niej podawane są bezpośrednio, zmieszane z domieszkami alkaicznymi, części biologiczne. Zmienne ilości produktu mogą być przepuszczane przez suszarki o różnych wielkościach, bazując na prędkości podawania i procentowej zawartości części stałych wychodzących w osadzie z mieszalnika.
Poprzez kontrolowane suszenie cząstek, wewnętrzna mikroflora jest zachowywana w produkcie o zastrzeżonej nazwie N-Vro Soil™, zapewniając w ten sposób długookresową stabilność. Produkt po osuszeniu jest magazynowany w komorze z impulsowym podgrzewaniem przez 12 godzin, a następnie bezpośrednio składowany na hałdach. Suszarka nadzoruje, za pomocą układu kontroli odoru, również efektywnie stężenie lotnego amoniaku...