Ozonowanie w technologii uzdatniania wody
Na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się stały wzrost zainteresowania ozonem. Można wymienić kilka przyczyn tego zjawiska: postępujące zanieczyszczenie wód powierzchniowych, szczególnie ściekami przemysłowymi, rozwój technik analitycznych, pozwalających na identyfikację nawet śladowych ilości zanieczyszczeń i jednoczesne zaostrzenie norm jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Wszystko to sprawia, że konwencjonalne metody uzdatniania wody przestają być wystarczające. Także nowa generacja ozonatorów wykorzystujących tlen do produkcji ozonu i związane z tym obniżenie kosztów eksploatacyjnych i inwestycyjnych, powoduje, że ozon wykorzystywany jest coraz szerzej. W praktyce wodociągowej, ze względu na liczne zalety, ozon coraz częściej jest stosowany w miejsce chloru, zarówno do utleniania wstępnego, jak i zasadniczego.
Barwa, smak i zapach to wskaźniki, na których jakość najczęściej uskarżają się odbiorcy wody. Tradycyjne technologie nie są wystarczające do uzdatniania coraz bardziej zanieczyszczonych wód, a chlor wykorzystywany do utleniania wstępnego lub dezynfekcji nierzadko powoduje pogorszenie smaku i zapachu. Coraz częściej koniecznością staje się zastosowanie bardziej radykalnego utleniacza - ozonu.
Odbarwianie wody
W trakcie procesu ozonowania wstępnego ozon w pierwszej kolejności wykorzystywany jest do utlenienia związków wywołujących barwę wo...