Potencjał odpadów żywnościowych w produkcji energii
Biogazownie rolnicze są instalacjami produkującymi energię w sposób stabilny i przyjazny środowisku. Ze względu na nieustabilizowane regulacje prawne ich rozwój w ostatnich latach nie był dynamiczny.
Mimo tego warunki do budowy i eksploatacji w Polsce są dobre, co wynika w głównej mierze z rozwiniętego rolnictwa oraz coraz silniej rosnącego sektora przetwórstwa żywności, który wytwarza bardzo duże ilości odpadów biodegradowalnych. Aktualnie ? poza właściwym wyborem technologii ? coraz większą uwagę poświęca się doborowi substratów do produkcji energii.
Odpady żywnościowe ? pochodzenie i charakterystyka
Gospodarka odpadami stanowi ważne wyzwanie w zakresie ochrony środowiska. Sama ilość powstających odpadów i ich różnorodność zwiększa się z każdym rokiem. Według Ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach (DzU z 2013 r. poz. 21), pod pojęciem bioodpadów rozumie się ?ulegające biodegradacji odpady z ogrodów i parków, odpady spożywcze i kuchenne z gospodarstw domowych, gastronomii, zakładów zbiorowego żywienia, jednostek handlu detalicznego, a także porównywalne odpady z zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność?. Odpady z ogrodów i parków najczęściej wykorzystuje się jako substrat do kompostowania, natomiast wszystkie pozostałe odpady mogą być z powodzeniem wykorzystane do produkcji biogazu. Aby tak się stało, koniecznym jest podjęcie odpowiednich działań, obejmujących zbieranie, transport oraz ...