Problematyczny przemysł spożywczy
Konferencję, która odbyła się w dniach 15-16 września br., zorganizowała firma Abrys przy współpracy Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Poznaniu.
Tematyka Konferencji dotyczyła zagadnień zarówno prawno-administracyjnych, jak i praktycznych. Mirosław Krzyszczak, prawnik z kancelarii „Doradca”, szczegółowo przybliżył sierpniową nowelizację ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków w zakresie dotyczącym przemysłu spożywczego. Następnie Hanna Grunt, Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska w Poznaniu, omówiła zakresy kontroli, przeprowadzanych przez poszczególne organa kontrolne, oraz uprawnienia inspektorów. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się również, jakie dokumenty są wymagane podczas kontroli oraz co należy zrobić, aby uniknąć kar za nieprzestrzeganie wymogów ochrony środowiska. Duże zainteresowanie, jakie wzbudził ten temat, było najlepszym dowodem na to, ile problemów stwarza właściwe podejście do tematu kontroli przeprowadzanych przez WIOŚ w branżowych zakładach.
Konfer...