Fermentacja metanowa jest procesem biochemicznym zachodzącym w warunkach beztlenowych. Substancje organiczne rozkładane są przez bakterie na związki proste, głównie metan i dwutlenek węgla.
Zarówno w naturalnym środowisku (dna jezior, pola ryżowe, przewody pokarmowe przeżuwaczy), na wysypiskach odpadów, jak i w biogazowniach, rozkład beztlenowy ma ten sam przebieg (rys. 1).
Fermentacja pod kontrola
W biogazowniach proces fermentacji prowadzony jest w kontrolowanych warunkach, a jego celem jest uzyskanie jak największego stopnia rozkładu materii organicznej, a co za tym idzie – możliwie dużej wydajności biometanu. W tym celu stosowane są różne substraty, których dobór warunkuje efektywność procesu.
Bez względu na skład i charakter substratów poddawanych procesowi fermentacji w biogazowni rolniczej można wyróżnić pięć etapów procesu technologicznego (rys. 2):
· dostarczanie, składowanie i przygotowywanie substratów,
· wprowadzanie substratów (wsadu) do komory fermentacyjnej,
· uzyskiwanie biogazu – fermentacja,
· &n...