Fermentacja metanowa jest procesem biochemicznym zachodzącym w warunkach beztlenowych. Substancje organiczne rozkładane są przez bakterie na związki proste, głównie metan i dwutlenek węgla.

Zarówno w naturalnym środowisku (dna jezior, pola ryżowe, przewody pokarmowe przeżuwaczy), na wysypiskach odpadów, jak i w biogazowniach, rozkład beztlenowy ma ten sam przebieg (rys. 1).
 
Fermentacja pod kontrola
W biogazowniach proces fermentacji prowadzony jest w kontrolowanych warunkach, a jego celem jest uzyskanie jak największego stopnia rozkładu materii organicznej, a co za tym idzie – możliwie dużej wydajności biometanu. W tym celu stosowane są różne substraty, których dobór warunkuje efektywność procesu.
Bez względu na skład i charakter substratów poddawanych procesowi fermentacji w biogazowni rolniczej można wyróżnić pięć etapów procesu technologicznego (rys. 2):
·        dostarczanie, składowanie i przygotowywanie substratów,
·        wprowadzanie substratów (wsadu) do komory fermentacyjnej,
·        uzyskiwanie biogazu – fermentacja,
· &n...

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?