Przepisowa jakość w nowej odsłonie
Artykuł 13 Ustawy z 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków zawiera delegację dla ministra właściwego do spraw zdrowia do określenia w drodze rozporządzenia wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Nowe rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DzU z 2015 r. poz. 1989, dalej: rozporządzenie) weszło w życie 28 listopada 2015 r. W niniejszej publikacji przedstawię najważniejsze, moim zdaniem, zmiany, jakich dokonano w tej sferze.
W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, iż doprecyzowano, w celu zwiększenia skali monitorowania przez organa Państwowej Inspekcji Sanitarnej jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, że informacje o pogorszeniu jakości wody do tego stopnia, że nie odpowiada ona wymaganiom określonym w załącznikach do rozporządzenia, przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne są obowiązane przekazywać w terminie nie dłuższym niż siedem dni roboczych do właściwego państwowego powiatowego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego oraz wójta (burmistrza, prezydenta miasta).
Wprowadzono także zmianę w zakresie przekazywania właściwemu państwowemu powiatowemu lub państwowemu granicznemu inspektorowi sanitarnemu wyników badań wody. Zgodnie z rozporządzeniem, przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne zostały zobowiązane do przekazywania wyników badań w terminie siedmiu dni robocz...