Przetwarzanie chłodnictwa: szansa na zmiany?
Prawidłowo zaplanowany i prowadzony recykling urządzeń chłodniczych powinien zawsze uwzględniać konieczność odessania czynnika z pianki izolacyjnej. Biorąc pod uwagę fakt, że średnio w obwodzie chłodzącym znajduje się ok. 100 g, a w piance ok. 400 g freonu, to z punktu widzenia ochrony środowiska niezwykle istotne jest przetwarzanie korpusów lodówek wyłącznie w hermetycznych strzępiarkach i przy wykorzystaniu instalacji do wychwytywania freonu. Tylko takie rozwiązanie gwarantuje, że do atmosfery nie zostaną w niekontrolowany sposób uwolnione gazy cieplarniane oraz freony, mające wpływ na zubożanie warstwy ozonowej.
Zgodnie z danymi z rejestru GIOŚ, przetwarzanie sprzętu chłodniczego obecnie deklaruje blisko 130 zakładów w Polsce. Jeśli jednak przeanalizuje się zaplecze techniczne poszczególnych podmiotów, okaże się, że jedynie trzy firmy spośród tej ogromnej grupy dysponują instalacjami do usuwania czynnika chłodzącego z pianki izolacyjnej. Pojawia się zatem pytanie, jak to możliwe, że pomimo wyraźnego zapisu w ustawie o konieczności usuwania czynnika chłodzącego, nie tylko z obwodu chłodzącego, ale także z pianki izolacyjnej, przedsiębiorcy nieposiadający stosownych instalacji uzyskują pozwolenia, decyzje i wpis do rejestru GIOŚ w tym zakresie? Na to pytanie odpowiedzieć powinny urzędy wydające decyzje, mimo braku odpowiednich technologii. A prz...