Zasada 3R – reuse, reduce, recycle (ang. użyj ponownie, zredukuj, oddaj do odzysku) jest motywem przewodnim klubokawiarni Resort, która od kwietnia br. działa w Warszawie przy placu Teatralnym. Nietypowe, bo stworzone z odpadów i niepotrzebnych rzeczy wyposażenie wnętrza wyróżnia to miejsce spośród wielu innych. Większość mebli została wykonana z porzuconych przedmiotów, które w kawiarni spełniają nowe funkcje. Wygodne kanapy wykonano ze starych żeliwnych wanien, wózki z supermarketu po przerobieniu stały się fotelami, a światło dostarczają żyrandole zrobione ze starych bębnów pralek automatycznych. Odzwierciedleniem ekologicznego designu są również krzesło z kartonowych tub czy stół z blatem ze znaku drogowego. Najbardziej oryginalnym, wielokolorowym i przyciągającym wzrok elementem jest jednak bar zbudowany w całości z zakupionych w skupie surowców wtórnych książek. Przy nim czekają na gości stołki barowe, wykonane ze skrzynek po napojach. Z kolei w dolnej sali uwagę przyciągają klosze lamp z kaset magnetofonowych, powodujące przytłumienie światła, oraz długie skrzynie pełniące funkcje kanap. Dodatkowo ściany sali pokryto ciekawą kombinacją tapet. Projekt wnętrza oraz większość elementów wyposażenia przygotowali właściciele lokalu – Roman Gruchalski oraz Szymon Zieliński.
– Satysfakcja z wykonanej pracy, zadowolenie oraz słowa ...