Rolnictwo miejskie
Hodowla warzyw, owoców, kwiatów jadalnych, a także drobnych zwierząt
i ptactwa na terenach zurbanizowanych do niedawna kojarzona była głównie
z działalnością najbiedniejszych mieszkańców miast, którzy musieli w ten sposób zaspokajać własne potrzeby żywnościowe. Tymczasem, jak dowodzą zapisy historyczne i badania archeologiczne, rolnictwo w miastach funkcjonowało właściwie od początku ich istnienia. Rozwój i działanie tego typu przedsięwzięć nierzadko wspomagali władcy i kolejne rządy demokratyczne. Z czasem jednak doszło do stopniowego wyeliminowania funkcji rolniczej
z ośrodków miejskich. Według niektórych naukowców, przyczyną tego zjawiska były silne konotacje odwołujące się do kultury hellenistycznej, gdzie rolę producenta żywności przypisywano wyłącznie wsi, zaś miasto pozostawało jedynie jej odbiorcą. Podział ten, utrwalony podczas rewolucji przemysłowej, doprowadził do znacznego pogorszenia warunków życia mieszkańców terenów zurbanizowanych.
Teorie Howarda i Wrighta
Działania zmierzające do poprawy tego stanu rzeczy doprowadziły w XIX i XX w. do powstania dwóch wizji ? miasta ogrodu Ebenezera Howarda oraz Broadacre City Franka Lloyda Wrighta. Koncepcja Howarda nawiązuje do teorii trzech magnesów (rys. 1), zgodnie z którą magnesy ? miasto i wieś ? przyciągają się zaletami zaś odpychają wadami. Miasto kusi potencjalnych mieszkańców miejscami pracy, oferuje wyższe zarobki czy bogatsze życie towarzyskie. Przeci...