Sezonowe ogródki w przestrzeni miejskiej

Ogródki kawiarniane wyrastają ?jak grzyby po deszczu? wraz z pierwszymi ciepłymi promieniami słońca. Pojawiają się w naszych miastach już na początku kwietnia i funkcjonują nawet do października. Przyciągają rzesze mieszkańców i turystów. To, gdzie powstają i jak wyglądają, zależy od wielu czynników.

Trudno wyobrazić sobie miasto w sezonie letnim bez ogródków kawiarnianych. Zdaje się, że z roku na rok tego typu obiekty stają się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego ? wiele osób ceni sobie odpoczynek i możliwość spożycia posiłku czy też napicia się kawy lub piwa na świeżym powietrzu. Mile spędzony czas potęgują ciekawe widoki ? najczęściej na zabytkową część miasta lub parki i zieleńce. Wraz z popularnością ogródków kawiarnianych rośnie też zainteresowanie ich funkcjonowaniem.

Co miasto, to obyczaj

Wytyczne co do wyglądu i umiejscowienia ogródków kawiarnianych regulują zarządzenia włodarzy poszczególnych miast. Zasadniczo tego typu obiekty powstają przy lokalach na obszarach wokół starówek i przy głównych deptakach, gdzie ruch kołowy jest zabroniony lub ograniczony. Ogródki pojawiają się także w pasach drogowych. By jednak mogły one funkcjonować, inwestorzy muszą otrzymać wymagane pozwolenia na tego typu działalność. Decyzję na zajęcie określonego obszaru podejmuje najczęściej ta jednostka, w której zarządzie jest teren ? np. prywatny właś...