Woda jest wszechobecna w naszym otoczeniu. Stanowi główny element ożywionej i nieożywionej części przyrody. Pod względem chemicznym to stosunkowo prosty związek wodoru i tlenu, jednak w czystej formie w przyrodzie nie występuje.

W naturalnej wodzie zawsze znajdziemy składniki mineralne, które ? w zależności od przeznaczenia wody ? są jej zaletą lub wadą. W wodach mineralnych, wydobywanych z dużych głębokości lub w tych leczniczych wysoki stopień mineralizacji jest ich główną, pożądaną cechą. Z kolei w gospodarstwie domowym obecność pewnych związków mineralnych w wodzie utrudnia pracę wielu urządzeń, czasami doprowadzając do ich awarii. Oprócz minerałów, w wodzie znaleźć się też mogą substancje organiczne, które nadadzą jej nietypowy smak lub zapach, lub ? co gorsza ? mikroorganizmy, w tym chorobotwórcze, które zdecydowanie pogorszą jakość lub wręcz określą wodę jako nieprzydatną do spożycia.

Czym jest twardość wody?

Twardością wody nazywamy obecność rozpuszczonych w niej soli wapnia, magnezu i innych metali, a ze względu na stabilność tych soli mówimy o twardości nietrwałej i trwałej. Twardość nietrwała (inaczej węglanowa, przemijająca) powodowana jest obecnością w wodzie kwaśnych wodorowęglanów (wapnia i magnezu), które po przegotowaniu wody wytrącają się w postaci osadów, tworząc kamień kotłowy, znany nam z czajników i innych urządzeń grzejących wodę. Natomiast za twardość trwałą (niewęglanową) odpowiada...