W trosce o odpady kuchenne i zielone
Poziomy odzysku i recyklingu, które muszą osiągać samorządy, nieubłaganie z roku na rok rosną. Ich osiągnięcie wydaje się być dość trudnym wyzwaniem stawianym przed gminami, które nie mają rozbudowanych systemów selektywnej zbiórki.
Rozwiązań należy szukać w zbiórce i przetwarzaniu bioodpadów. Ich właściwe zagospodarowanie znacznie podnosi osiągane poziomy recyklingu. W Wielkopolskim Centrum Recyklingu bioodpady przetwarzane są i na kompost, i na biogaz.
Kompostownia
Kompostownia wraz z fermenterem funkcjonuje w Wielkopolskim Centrum Recyklingu w Jarocinie już od 2016 roku. W 2023 roku zakończył się etap rozbudowy zakładu, dzięki któremu powstały druga nowoczesna kompostownia, kolejny fermenter, zespół kogeneracyjny, a także nowy plac kompostowy. Wszystkie te inwestycje mają służyć temu, aby w jak najefektywniejszy sposób przetworzyć frakcję bioodpadów.
W ubiegłym roku Wielkopolskie Centrum Recyklingu w Jarocinie przyjęło blisko 150 tysięcy Mg odpadów komunalnych, z czego około 25% stanowiły bioodpady. Tak duża ilość odpadów musi zostać zagospodarowana, aby finalnie powstały produkty nawozowe. Tylko w ten sposób będą mogły wpływać na osiągane prawem poziomy odzysku i recyklingu.
Dla WCR Jarocin jest istotne, aby system gminny już u źródła pozwolił na rozdzielenie fr...