Z warzywnika na rabatę
Czy projektantów miejskich kompozycji zainspirował dekoracyjny renesansowy jardin potager zamku de Villandry w Dolinie Loary, czy może pomysł na sadzenie warzyw i ziół na miejskich rabatach dotarł do nas z brytyjskich kitchen gardens? Faktem jest, że w ostatnich latach warzywa o walorach dekoracyjnych coraz częściej pojawiają się w zieleni miejskiej. Towarzyszą roślinom ozdobnym na rabatach, tworzy się też z nich oryginalne ,,jadalne” kwietniki sezonowe i kompozycje w pojemnikach.
Warzywa o walorach dekoracyjnych są doskonałym uzupełnieniem kompozycji tworzonych z ozdobnych roślin sezonowych lub bylin ogrodowych. W kompozycjach miejskich wykorzystywane są przede wszystkim ich gatunki o dekoracyjnych, trwałych liściach. Do najpopularniejszych należą: kolorowe kapusty ozdobne, okazałe kardy i karczochy, zielone i bordowe odmiany jarmużu oraz kopru włoskiego, buraki liściowe (boćwina, mangold) o kolorowych ogonkach liściowych. W aranżacjach warzywno-ziołowych pojawia się też kapusta głowiasta czy sałaty o różnym kształcie i barwie liści. Uzupełnieniem kompozycji mogą być aromatyczne zioła: pietruszka naciowa, szczypiorek, szałwia lekarska, melisa, mięta i rozmaryn.
Różne barwy i pokroje
Już od kilku lat bardzo popularną jesienno-zimową ozdobą miejskich kwietników i...