Zagrożenia środowiskowe a COVID-19
Ze względu na nieprzewidywalny charakter SARS-CoV-2 nie do końca poznany jest ogólny wpływ patogenu na organizm człowieka. Częściej niż w przypadku innych wirusów można też usłyszeć doniesienia o jego mutacjach i nowych odmianach. Zamiast coraz większej liczby odpowiedzi – pojawiają się nowe pytania. Niektóre publikacje sugerują, że wirus może przenosić się również w wyniku spożywania wody. Czy jest to prawda?
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała wytyczne dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia i bezpieczeństwa systemów zaopatrzenia w wodę. Raport ten obejmuje postanowienia związane z obecną sytuacją pandemii i możliwością zakażenia się wirusem SARS-CoV-2. Warto na bieżąco śledzić informacje, które docierają do nas ze świata naukowego.
Gospodarka wodno-ściekowa
Koronawirusy towarzyszą człowiekowi od wieków. Uważa się, że są odpowiedzialne za 10–20% wszystkich przeziębień i tzw. infekcji grypowych. Jak wynika z dostępnej literatury naukowej, koronawirusy charakteryzują się niską odpornością na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody, takie jak chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru. Wirusy te, podobnie jak inne zawieszone cząstki o takich rozmiarach, usuwane są z wody w procesie koagulacji połączonej z&nbs...