Jak wykazuje praktyka – barwa, smak i zapach wody to wskaźniki, na których jakość najczęściej skarżą się jej odbiorcy. Stwarza to konieczność poszukiwania i wykorzystywania nowocześniejszych i coraz doskonalszych metod uzdatniania wody. W tym kontekście niesłabnącym zainteresowaniem specjalistów cieszy się ozon.

U podłoża tego zjawiska leży postępujące zanieczyszczenie wód powierzchniowych, zwłaszcza ściekami przemysłowymi, rozwój technik analitycznych, pozwalających na identyfikację nawet śladowych ilości zanieczyszczeń, i jednoczesne zaostrzenie norm, którym powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Z całą pewnością na wzrost wykorzystania ozonowania wody jako skutecznej metody podnoszenia jej bezpieczeństwa oraz parametrów wpływają również wdrażane, a także planowane regulacje w ramach Unii Europejskiej. U podłoża tego procesu leży również konieczność poszukiwania wydajnych metod bezpiecznego pozyskiwania wysokiej jakościowo wody w warunkach coraz większego ograniczenia jej zasobów. Wszystko to sprawia, że nowa generacja ozonatorów, wykorzystujących tlen do produkcji ozonu, i związane z tym obniżenie kosztów eksploatacyjnych i inwestycyjnych powodują, że ozon wykorzystywany jest coraz szerzej. W efekcie w wieloletniej praktyce wodociągowej ze względu na liczne zalety ...