Marnowanie żywności to problem globalny, który dotyka wszystkie etapy łańcucha dostaw żywności – od produkcji rolnej po konsumpcję w gospodarstwach domowych. Według danych ONZ, jedna trzecia wyprodukowanej na świecie żywności jest marnowana, co stanowi poważne zagrożenie dla zasobów naturalnych i środowiska. W Polsce problem ten jest równie poważny – każdego roku do kosza trafia 4,8 miliona ton żywności. 

Skala marnowania żywności w Polsce

Z badań wynika, że w Polsce marnuje się rocznie 4,8 miliona ton żywności, co wystarczyłoby na przygotowanie około 12 milionów posiłków o przeciętnej wadze 400 gramów. Problem ten dotyczy głównie gospodarstw domowych, które odpowiadają za około 60% zmarnowanej żywności.

Przyczyny marnowania żywności

Główne przyczyny marnowania żywności w polskich gospodarstwach domowych obejmują przegapienie terminu przydatności do spożycia (60%), zbyt duże zakupy (26%) oraz niewłaściwe przechowywanie żywności (26%).

Konsekwencje społeczne i ekologiczne

Marnotrawstwo żywności niszczy cenne zasoby używane do jej produkcji (wodę, energię, pracę, pieniądze) i wytwarza dodatkowe emisje CO2 powstające na składowiskach odpadów, przyczyniając się w znacznej mierze do zmian klimatycznych. Z jednej tony marnowanej żywności powstają ponad 4 tony CO2. B...