W tym materiale chciałbym zwrócić uwagę Państwa na problemy postępowania z odpadami zielonymi, ze szczególnym uwzględnieniem małych miast i gmin wiejsko-miejskich. 

Często spotykam się z podnoszeniem tego zagadnienia do rangi bardzo istotnego problemu zarówno organizacyjnego, jak i dla lokalnych budżetów. 

Realia 

Mówiąc o bioodpadach, rozumiemy przez to ulegające biodegradacji odpady z ogrodów i parków, odpady żywności i kuchenne z gospodarstw domowych, gastronomii, w tym restauracji, stołówek oraz zakładów zbiorowego żywienia, biur, hurtowni i jednostek handlu detalicznego, a także podobne odpady z zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność.

Zgodnie z zapisem Ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach, odpady zielone to odpady komunalne stanowiące części roślin pochodzących z pielęgnacji terenów zielonych, ogrodów, parków i cmentarzy, a także z targowisk, z wyłączeniem odpadów z czyszczenia ulic i placów1.

Gminy są obowiązane osiągnąć poziom przygotowania do ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych w wysokości co najmniej 45% wagowo w roku 2024, a w roku 2025 o dziesięć procent więcej. Generuje to oczywi...