Pół miliona kosztował remont zabytkowego muru oporowego z początku XX wieku i placu przy wałbrzyskim Ratuszu. Zadanie to wraz z remontem ulicy Kopernika, schodów przy Teatrze Lalki i Aktora dopełniło rewitalizację tej części Śródmieścia.

Zadanie pn. ,,Remont muru oraz nawierzchni placu zlokalizowanych przy budynku Ratusza Miejskiego w Wałbrzychu" zrealizowano ze środków Gminy Wałbrzych. Wzmocniono istniejący mur kamienny nadlewką z betonu. Odtworzono balustrady muru z cegły klinkierowej. Dodatkowo dokonano naprawy kanalizacji deszczowej. Wymieniono nawierzchni placu z utwardzonej na kostkę granitową.

Neogotycki ratusz wybudowano w latach 1855-1856. Autorem projektu był wrocławski architekt H. F. Waesemann. W czasie rozbudowy, w 1903 r., wykonano nową elewację tylną i zagospodarowano teren za ratuszem, przy ulicy Kopernika. Wyrównany teren rozciągający się za tylną ścianą ratusza zamknięto kamiennym murem oporowym zwieńczonym ozdobną, ceglaną balustradą. U podnóża muru poprowadzono ulicę Kopernika – z uwagi na znaczny spadek terenu tworzącą charakterystyczne zakole. Zakole ulicy Kopernika, stromo opadającej w stronę Al. Wyzwolenia, spięto reprezentacyjnymi, szerokimi, kamiennymi schodami, ozdobiono zielenią, odsłoniętymi głazami i skałami.

Eko lokator Gdansk 300 x 250

– W ramach rewitalizacji Śródmieścia będą zrealizowane kolejne zadania. W 2013r. rozpocznie się zagospodarowanie Placu Magistrackiego wraz uliczkami dojazdowymi oraz uporządkowany zostanie plac Rycerski – zapowiada prezydent Wałbrzycha Roman Szełemej.

źródło: um.walbrzych.pl

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj