Po 18 miesiącach remontu ulicę Kuźniczą przekuto w reprezentacyjny deptak łączący plac Uniwersytecki z Rynkiem. Prace prowadzono także na ulicach przyległych: Uniwersyteckiej, Kotlarskiej i Nożowniczej.

Remont ulicy, przy której w średniowieczu mieszkali rzemieślnicy zajmujący się kuciem i obróbką metalu, rozpoczął się pod koniec 2010 roku. Efekt trwających 18 miesięcy prac robi wrażenie: jezdnia, po której jeździły samochody, zamieniła się w wyłożony kamienną kostką deptak z nowymi latarniami, ławkami i klombami.

Na deptak łączący plac Uniwersytecki z Rynkiem nie wrócą już samochody. Przejazd przez ulicę możliwy będzie jedynie przecznicami: Kotlarską, Nożowniczą i Uniwersytecką, które pozostaną jednokierunkowe. Ruch na Uniwersyteckiej i Kotlarskiej będzie się odbywał od Szewskiej do Więziennej, a na Nożowniczej: od Więziennej do Szewskiej.

Poruszający się po ulicy przechodnie mogą odpocząć m.in. na kolistych ławkach, które pojawiły się wokół rosnących drzew. Elementy tzw. małej architektury oraz zieleni wieczorami będą podświetlane specjalnymi lampami wyposażonymi w ruchome, kierunkowe źródła światła.

Wypiękniały także fragmenty ulic poprzecznych. Kamienna kostka pojawiła się na Uniwersyteckiej, Kotlarskiej i Nożowniczej.

W ramach prac remontowych, które kosztowały 18,5 mln zł, przebudowano także plac Uniwersytecki wraz z jego odnogami do Grodzkiej i  Szewskiej.

źródło: wroclaw.pl

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj