W Parku Narodowym “Ujście Warty” rozbrzmiewa donośnie klangor żurawi. Na wieczornym zlocie w ostatnich dniach naliczono ponad 12 tysięcy osobników tego gatunku. Ten obszar jest ważnym przystankiem dla migrujących ptaków.

Mimo suszy żurawie licznie gromadzą się na obszarze tego parku narodowego. Traktują to miejsce głównie jako bezpieczne noclegowisko, z którego o brzasku wyruszają żerować na okoliczne pola i łąki.

– Gromadzące się w naszym parku ptaki mogą pochodzić z pozostałej części Polski oraz północnej i wschodniej Europy. Dzięki obrączkowaniu oraz zakładaniu nadajników satelitarnych możemy lepiej poznać trasy ich wędrówek. Żuraw z założonym nadajnikiem satelitarnym obserwowany 27 września na Łotwie następnego dnia był już na Węgrzech. W ciągu 18 godzin przeleciał 1065 km – powiedział PAP Michał Leszczyński z „Ujście Warty”.

CCJ 300 x 250

Dodał, że wędrówki ptaków z założonymi nadajnikami satelitarnymi można śledzić za pośrednictwem internetu http://birdmap.5dvision.ee/EN/2015/Autumn/one/

 

Żurawi na terenie Parku jest dużo, ale do rekordowej liczby tych ptaków odnotowanej na początku października 2013 r. jeszcze daleko. Wówczas w „Ujściu Warty” naliczono aż nieco ponad 19 tysięcy żurawi.

 

Nalezą one do wielu gatunków migrujących ptaków, które cyklicznie są monitorowane przez przyrodników “Ujścia Warty”. Ich licznie odbywa się najczęściej o świecie.

 

Jeszcze 10-11 lat temu żurawie mniej licznie występowały jesienią w „Ujściu Warty”. Ich liczba sięgała wówczas 1-2 tys. ptaków.

 

Badania tego gatunku wykazują, że ten pierwotnie płochliwy ptak, gniazdujący na odludnych i dzikich mokradłach, coraz bardziej zbliża się do siedzib człowieka, przystosowując się do nowych warunków. Nie trudno więc obserwować te ptaki np. podczas żerowania na polach, łąkach czy leśnych polanach.

 

Żurawie z reguły odlatują z Polski na przełomie listopada i grudnia, a wracają w końcu lutego, jednak z obserwacji prowadzonych w „Ujściu Warty” wynika, że niektóre osobniki, przy sprzyjających warunkach i dostępności pokarmu, pozostają u nas na zimę. Być może podobnie będzie w tym sezonie migracyjnym, jeśli sprawdzą się prognozy o kolejnej łagodnej zimie.

 

Żuraw to duży ptak występujący w Europie i Azji. Osiąga wysokość około 130 cm, a rozpiętość jego skrzydeł może sięgać 2,2 metra przy wadze 5-6 kg. Zamieszkuje głównie tereny podmokłe, okolice jezior i starorzeczy. Gnieździ się w środkowej i wschodniej Europie oraz północnej Azji. Europejskie ptaki zimę spędzają na Półwyspie Iberyjskim, a częściowo w przypadku łagodnych zim w zachodniej Europie.

 

PAP – Nauka w Polsce

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj