Woda produkowana przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji we Wrocławiu jest nie tylko bezpieczna, ale też zdrowa i pełna minerałów. W jednym litrze wrocławskiej kranówki znajduje się średnio: 77 mg wapnia, 13 mg magnezu, 6,45 mg potasu i 32,6 mg sodu.
Jak podkreśla MPWiK, woda, którą MPWiK dostarcza do kranów mieszkańców Wrocławia i aglomeracji spełnia normy Ministra Zdrowia, Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wytyczne Komisji Europejskiej i WHO. Jest kontrolowana na wszystkich etapach produkcji, a także w wielu punktach na terenie miasta. Ponadto jest zdecydowanie tańsza niż woda butelkowana. Jej litr kosztuje mniej niż jeden grosz.
Wybór kranówki oznacza także wiele korzyści dla środowiska, w którym plastik rozkłada się nawet przez setki lat – tym bardziej cieszy współpraca pomiędzy miejskimi spółkami. Pracownicy MPK na pętlach i w zajezdniach będą mogli pić wrocławską wodę, korzystając z tritanowych butelek. Jest to wskazane zwłaszcza w okresie intensywnych upałów, kiedy szczególnie należy pamiętać o regularnym nawadnianiu.
Komentarze (0)