Piotr Matuszewski

Żyjemy w epoce szybkiego rozwoju technologicznego. Coraz więcej produkujemy i konsumujemy. Nieuchronnie wiąże się to z zużyciem surowców naturalnych, energii, zanieczyszczeniem środowiska i powstawaniem odpadów. Produkować nie przestaniemy. Cóż zatem zrobić, aby zminimalizować negatywne dla środowiska skutki tej działalności? Na to pytanie starali się odpowiedzieć przedstawiciele 17 krajów Europy, Ameryki Północnej i Południowej oraz Azji, którzy spotkali się pomiędzy 20 a 23 maja br. w Badalonie w Hiszpanii na Międzynarodowej Konferencji „Eco-design and green product”.

W trakcie wykładów zasygnalizowano konieczność ścisłej współpracy pomiędzy władzami lokalnymi oraz firmami działającymi na ich terenach. Trzeci podmiot, czyli mieszkaniec gminy a jednocześnie klient – konsument musi zdawać sobie sprawę z tego, jak wiele może uczynić dla ochrony środowiska poprzez właściwe zachowania. Zwrócono szczególną uwagę na rolę małych i średnich firm, które stanowią w Europie 92% wszystkich przedsiębiorstw [Fot.: W przekrojach pojemników do selektywnej zbiórki prezentowano produkty powstające z odpadów]. Zatem to od nich zależy w dużym stopniu redukcja zanieczyszczeń i odpadów powstających w procesach produkcji. Tymczasem aż 95% narzędzi zarządzania środowiskiem (systemy ISO, EMAS)...